“Als een kind zijn ouder verliest, wordt het een wees genoemd. Wanneer iemand zijn partner verliest, is hij of zij weduwe of weduwnaar. Maar wanneer ouders hun kind verliezen, is er geen woord om hen te beschrijven.”
Elk jaar op 25 maart staan we wereldwijd stil bij het verlies van baby’s tijdens de Internationale dag van het ongeboren kind. Het verlies van een baby is een van de moeilijkste ervaringen voor een gezin. Niet alleen verlies je je kind, maar ook de hoop, dromen en de toekomst die je voor ogen had. Of het verlies nu voortkomt uit wiegendood, doodgeboorte, miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of andere omstandigheden – de pijn blijft diep voelbaar.
Zelf heb ik ervaren hoe zwaar een miskraam kan zijn. Die dag ging ik gewoon naar mijn werk, terwijl de wereld om me heen doorging. Onze vrienden, die nog niet bezig waren met kinderen, konden zich nauwelijks inleven in wat we doormaakten. Hoewel de scherpe randjes van de pijn met de tijd wat verzachten, blijven bepaalde data – zoals de uitgerekende datum of de dag van overlijden – altijd beladen. Toch kan het eren van je baby en het creëren van een tastbare herinnering enige troost bieden. Hier zijn enkele manieren om je kindje te herdenken.
1. Herdenkingssieraden
Er zijn prachtige sieraden beschikbaar waarmee je je baby kunt eren, zoals een hanger of ring met een geboortesteen, of een gegraveerd stuk. Sommige sieraden kunnen gepersonaliseerd worden met as, haar, placenta of moedermelk. Op platforms zoals Etsy vind je een groot aanbod van op maat gemaakte armbanden, bedels en sleutelhangers speciaal voor miskraamherdenking.
2. Tatoeage
Een tatoeage kan een blijvend eerbetoon zijn aan je kind. Denk aan een subtiele afbeelding van babyvoetjes, een naam, een datum, een quote of zelfs een klein portret. Het is een mooie manier om je liefde en herinnering te vereeuwigen.
3. Een boom planten
Sommige ouders vinden troost in het planten van nieuw leven, zoals een boom of bloemen ter nagedachtenis. Je kunt zelfs as, de placenta of andere betekenisvolle items bij de wortels plaatsen, waardoor het een persoonlijke herdenkingsplek wordt.
4. Een teddybeer
Mollybears is een organisatie die op maat gemaakte teddyberen maakt in het gewicht van doodgeboren baby’s. Voor veel gezinnen biedt het vasthouden van zo’n beer troost en een fysiek aandenken aan hun kindje.
5. Schrijven
Schrijven kan helend zijn. Houd een dagboek bij, schrijf een brief of gedicht, of spreek je gevoelens uit in woorden. Praat met je kindje, met jezelf of met dierbaren. Laat het een manier zijn om de pijn te verwerken en de herinnering te koesteren.
6. Iets doen voor anderen
Sommige ouders vinden heling door iets voor anderen te doen. Heb je nog moedermelk? Overweeg om te doneren aan baby’s in de NICU of via een melkbank. Ook vrijwilligerswerk, zoals tijd doorbrengen in een gaarkeuken of helpen in de gemeenschap, kan troostend zijn en een manier om de liefde voor je kindje door te geven.
Het verlies van een baby is zwaar, en dat verdriet mag er zijn. Zoek steun bij anderen, praat erover en wees lief voor jezelf. Je staat hier niet alleen in – er zijn forums, Facebook-groepen en andere gemeenschappen waar mensen samenkomen om elkaar te steunen. Neem de tijd om te rouwen, en laat de herinnering aan je kindje een bron van troost zijn.