Een kans op een tweede leven?
Wist je dat er in Amerika zo’n 300 lichamen in vloeibare stikstof zijn ingevroren? Deze mensen dromen van een toekomst waarin de wetenschap zo ver gevorderd is dat ze weer tot leven gewekt kunnen worden. En voor de duidelijkheid: Walt Disney is daar niet één van – hij is niet cryonisch bewaard, ondanks de geruchten die daarover de ronde doen.
Waar ben je dood en waar niet?
In Amerika kan het soms best verwarrend zijn: je kunt in de ene staat doodverklaard worden en in een andere staat nog als levend worden beschouwd! Dit gebeurt vooral in New York en New Jersey, waar families de mogelijkheid hebben om het concept van hersendood af te wijzen als dat in strijd is met hun religieuze overtuigingen. Dit laat zien hoe de definities van leven en dood kunnen verschillen, afhankelijk van waar je je bevindt.
Ouderwetse uitdrukkingen voor de dood
In het Engels zijn er door de jaren heen talloze creatieve uitdrukkingen ontstaan om de dood te beschrijven. Ouderwetse slangtermen zoals “hop the twig” (tak springen), “yield the crow a pudding” (een pudding aan de kraai schenken), “snuff one’s glim” (je licht uitdoen) en “climb the six-foot ladder” (de zes-voet-ladder beklimmen) laten ons zien hoe mensen op een luchtige manier over de dood hebben gepraat. Deze kleurrijke taal voegt een vleugje humor toe aan een onderwerp dat vaak als zwaar wordt ervaren.
Balsemen: mythe en werkelijkheid
Hoewel balsemen in films vaak wordt afgeschilderd als de norm, is het in werkelijkheid zelden wettelijk verplicht. Balseming is alleen nodig in specifieke situaties, zoals wanneer lichamen de staatsgrenzen oversteken. Het gebruik van balseming in Amerika werd populairder na de balseming van president Abraham Lincoln, zodat zijn lichaam goed bewaard kon blijven tijdens de reis van Washington D.C. naar Springfield, Illinois. Deze gebeurtenis heeft bijgedragen aan de acceptatie van balseming onder de bevolking.
Waarom heet een uitvaartondernemer een “mortician”?
De term ‘mortician’ (begrafenisondernemer) werd in de jaren twintig in het leven geroepen door de uitvaartindustrie, als onderdeel van een PR-campagne. Men vond het woord vriendelijker klinken voor klanten dan ‘undertaker’ (lijkbezorger). Uiteindelijk werd ‘mortician’ gekozen na een oproep in het tijdschrift Embalmer’s Monthly, en zo kwam deze nieuwe term tot leven.
Een feest voor een diepgevroren dode?
In Nederland, Colorado, vindt elk jaar het “Frozen Dead Guy Days”-festival plaats. Dit unieke festival is een eerbetoon aan een meer dan 110 jaar oud lichaam dat in het dorp wordt bewaard in een Tuff Schuur, omgeven door droogijs – een soort doe-het-zelf cryonische opstelling. Het festival trekt bezoekers van over de hele wereld en biedt een scala aan leuke activiteiten, van doodskist-races en bevroren zalmwerpen tot verkleed polarswimmen en bevroren t-shirtwedstrijden.